HOUSE OF TIME

Category

architecture

Date

21.02.2022

About

Проектът „Къща на времето“ има за цел да създаде еднофамилна жилищна сграда, съхраняваща фамилни спомени на три века и интерпретираща характерни архитектурни елементи на двете рушащи се съществуващи постройки, принадлежащи към две архитектурни епохи – дървена еднофамилна сграда, построена през 19 век, и тухлена еднофамилна сграда, пристроена през 20 век. В същото време концепцията „къща на времето“ е обогатена чрез времевия пласт на 21 век благодарение на съвременните строителни материали и технологии.

Функционално проектът се състои от два жилищни етажа, свързани посредством еднораменна стълба. На партерно ниво са поместени антре, баня и общо пространство за дневна, трапезария и кухня. Дневната зона е с двойна височина, като получава обилно осветяване от северозапад, югоизток и югозапад. На второ ниво са разположени галерия с библиотека, две спални с югоизточно изложение, обща баня и лоджия с югозападна ориентация, отзвук от възрожденския чардак.

Архитектурният образ на обекта е съобразен с облика на квартала, в който преобладават еднофамилни къщи с видима тухлена зидария и каменен цокъл. Преди всичко обаче в архитектурния образ на новата сграда е заложена приемствеността на съществуващите в имота постройки, в които са живели различни поколения на една фамилия и които се налага да бъдат премахнати по конструктивни съображения. Така споменът за съществуващата двуетажна тухлена сграда с каменен цокъл се запазва в каменната облицовка на три от фасадите на новия партерен етаж и в тухлената облицовка на второто ниво. Специфичният редеж на тухлената облицовка пресъздава характерния тухлен щурц над прозорците на старата постройка. Дървената облицовка в партерния етаж е отзвук от най-старата дървена ниска постройка. Изборът на облицовъчен материал за всяка от фасадите не е случаен, а съобразен с конкретната им употреба и местопложение върху фасадите на разрушените постройки. Покривът е изграден със съвременни материали – система панели Schlebach. Предвиждат се френски прозорци с алуминиев профил, обезопасени на горно ниво с черен метален парапет с височина 110см. За чардака, предвид необходимостта от осигуряване на по-добра закътаност, се предлага ажурен парапет от клинкерни тухли в цвета на облицовъчните

Благоустрояването е съобразено с теренните дадености, с функционалните зони и с основните подходи към сградата. Подходите към сградата и към мястото за паркиране са решени с настилка от неоформен бял шистов камък. Около сградата е разположена същата настилка, която прераства на юг във външен трапезарен кът с барбекю. С редежа си плочникът е препратка към типичния за централната част на Малко Търново мраморен плочник. Ажурната ограда е максимално озеленена, за да създаде уединеност на дворното пространство, в което са запазени всички дървесни видове като сливата от север и е добавена нова храстовидна растителност в периферията на имота, съгласно проекта за озеленяване.