architecture, esth-ethics




SS. Cyril and Methodius School, Sveti Vlas, Bulgaria


Demokratos is a project for renovating “St. St. Cyril and Methodius“ school hall in Sveti Vlas, Bulgaria, and transforming it into a democratic space within a traditional school. The new multifunctional hall embodies the principles of freedom, equality, and pluralism, typical of democratic education. Demokratos is always accessible and can be used for educational and extra-curricular activities proposed by the students. The flexibility of the hall allows its transformation into a social hub, a debate hall, a theatre hall, a cinema, a presentation hall, a training center, a canteen.

The renovation of the existing hall includes the auditorium, the stage, and the lobby. The auditorium consists of a plywood amphitheatre, a computer centre for self-initiated knowledge with Khan Academy platform, and a free area. The latter can be re-arranged in a seating area with 46 seats, a working area with mobile tables, a “roundtable” zone or a canteen. The natural sunlight coming from the windows is controlled by two types of blinds combined in a common box. The semi-transparent roller blinds provide soft daylight and the blackout roller blinds block the light out when cinema projections, stage performances, or multimedia presentations are held. The eccentricity problem of the stage is resolved by separating visually the walking line and the stairs serving the amphitheatre. Thus, the center axis of the auditorium coincides with the axis of the stage. The two areas are separated by colour, but the physical boundary between them is mobile. Due to the large area of the stage, a metal ceiling structure with a mobile curtain is created to control the depth of the stage depending on the performance. When the curtain is located at the beginning of the stage, it encloses a 45 sq.m. rehearsal room with a mirror wall. In the same position, the curtain provides a background for a multimedia screen in the auditorium. The screen mechanism is hidden in the stage portal. The lighting in both the auditorium and the stage is designed to serve all possible functional scenarios. As far as the lobby of the hall is concerned, its main function as a lunch distribution and hygienic zone with two sinks is preserved. Three oak benches with different heights appropriate for children of all ages are positioned in the centre of the lobby. Above them, the artistic accent of the project hangs from a mirror ceiling. The hanging installation “Tree of non-knowledge” interprets Yaakov Hecht’s idea of the universal knowledge outside the school curriculum, to which only curiosity may lead us. The school knowledge, represented by the tree branches, is accessible and handed to our children. However, instead of passive knowledge receivers, the educational system should create active searchers of hidden knowledge, represented by the invisible tree roots. The installation is a metaphoric message that Demokratos gives children all necessary attributes on their discovery journey.

Photography: Niki Dinov