LIGHTHOUSE

Category

architecture

Date

30.08.2020

About

Проектът „Lighthouse“ има за цел да създаде заведение за обществено хранене с изключителна обществена насоченост. Функционалното разпределение и визуална идентичност на павилиона са съобразени с духа на рибарското пристанище и морската тематика. Новият обект надскача чисто търговската си дейност, за да се превърне в свободно достъпен информационен център, посветен на Черно море.

Павилионът интерпретира многопластовия смисъл на думата „lighthouse“, в превод от англ. език – „фар“, като съвместява в себе си идеите за „лека къща“, кула наблюдателница и нощен светлинен ориентир. Конструкцията на обекта е лека и сглобяема. Изградена е от главна стоманена конструкция и второстепенна горещо дълбочинно импрегнирана дъбова, чиято форма е заимствана от платната на ветроходна лодка. Тя служи за окачване на опалови поликарбонатни плоскости с дебелина 4см. Последните са прозирни, като  вечер пропускат интериорната светлина на павилиона, осветяват близкия периметър, и създават усещането за светлинен ориентир, подобно на функцията на фара. Освен естетични, фасадните поликарбонатни плсокости се отличават с нечупливост, отлична топлоизолация, дълъг живот, благодарение на UV-защитния си слой, липса на парников ефект.

Функционално павилионът е разделен на две нива и три самостоятелни зони. На първо ниво са проектирани кухня – 15м2, и търговска зона на самообслужване – 30м2, която е с амфитеатрален характер. Търговската зона предлага разнообразие от места с различни височини, всяко от които осигурява визуална връзка с морето. Всички мебели са изработени от горещо дълбочинно импрегниран дъб. През нощта търговската зона и кухнята могат да бъдат напълно затворени и защитени, докато през деня се отварят благодарение на плъзгащата се врата на югозападната фасада, сгъваемата по вертикала стена на югоизточната фасада и прозорци „тип хармоника“ в зоната за обслужване на клиенти в кухнята.

Извън очертанията на петното, предвидено за павилион, е изградена конзолна стълба с метална конструкция, която осигурява свободен достъп до изгледната площадка на павилиона, разположена на второ ниво. Използваемият покрив на павилиона, покрит с декинг настилка, интерпретира функцията на фара като наблюдателна кула. Разположени са два далекогледа към Черно море. Посетителите могат да открият още карта на Черно море, очертана върху информационна маса с устойчива акрилна боя, както и инфотабели, посветени на любопитни факти за невидимия живот в морето,  неговото биоразнообразие, история и артефакти.

Архитектурният образ на павилиона е съобразен с облика на Рибарско пристанище Сарафово. Предложеният обем се интегрира в цялостния силует на пристанището, благодарение на умерения и ненатрапчив дизайн. Растерът на фасадната поликарбонатна система кореспондира с облицовката от еталбонд на сградата на рибната борса, а дизайнът на второстепенната дървена конструкция, наподобяваща к-ция на платноходка, с морския дух на пристанището. Избраната цветова гама, състояща се от опаловия ефект на поликарбонатните плоскости и цвета на дъбовата конструкция, превръща павилиона в хармонична част от цялостния ансамбъл. Изграждането на изгледна площадка на второто ниво на павилиона дава възможност всички елементи на зоната да се интегрират визуално и възприемат цялостно от посетителя.